Jan Baas


Jan Baas is in 1960 in Lutjebroek geboren en volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, afdeling schilderen en grafiek.
Na zijn opleiding werkte Jan Baas jarenlang als lithodrukker voor kunstenaars als Lucebert, Jan Cremer en Jan Sierhuis. Hij is lid van het Grafisch Collectief Thoets. Zijn manieren van schilderen en grafiek maken lijken sterk op elkaar. Indrukken van andere landen (Spanje, India, Ghana) bieden hem steeds nieuwe invalshoeken. Als docent legt hij de nadruk op de zoektocht naar de eigen verbeelding. Het mooie van lesgeven is voor hem: deel uitmaken van dit proces.
Het belangrijkste uitgangspunt in zijn werk is de kleurstelling. Om de kleur zo sterk mogelijk te intensiveren maakt hij gebruik van dekkende kleurlagen afgewisseld met glacis. Moet het werk een gesloten karakter hebben dan wordt er geëindigd met een dekkende kleur. Is de diepte het bepalende dan wordt er geëindigd met een aantal glacerende lagen, meestal over een al in de onderschildering opgezette pasteuze verflaag met een duidelijke verf- en penseel dan wel schildermesstructuur. Veel van het beeld komt naar voren tijdens het schilderen. Uitgaande van een eenvoudige voor- schets komt de afweging van kleur, ritmiek en de daarmee samenhangende compositie gedurende het werkproces tot stand. Het gelaagde werken komt voort uit het maken van grafiek, waar de kleur ook bereikt wordt door het over elkaar drukken van verschillende kleuren.

 

 

 

Zonder titel, litho, 28x35, € 65,-