Dusan Janousek


Dusan Janousek is in 1928 in Prostejov (Tjechie) geboren. Na het voltooien van zijn universitaire studies in 1953, werkte hij als kunsteraar op diverse pedagogische scholen in de regio van zijn woonplaats. In 1984 werd hij benoemd tot universitair hoofddocent op het gebied van kunst, met de nadruk op tekeningen en grafieken.
Zijn eerste tentoonstelling was in 1951 en gedurende 45 jaar is hij actief geweest in het culturele veld. Hij heeft in totaal ruim 40 solo-tentoonstellingen gehad. Daarnaast heeft hij meerdere keren Tjechie vertegenwoordigd op de 2-jaarlijkse internationale tentoonstelling over boek- en grafische illustraties.
Hij was een ontwerper van de zgn. toegepaste grafiek (affiches, publicaties, uitnodigingen, folders). Daarnaast heeft hij ook enige keramiek werken op zijn naam staan.

Zijn werken kun je vinden in vele binnen- en buitenlandse galerieën. En voor zijn werk heeft hij ook vele prijzen gewonnen. Zijn grafische werk, waaronder vele exlibris, kenmerkt zich door figuratieve en creatieve verbeeldingen waarin hij zijn passie voor harmonie en schoonheid heeft proberen te leggen. In 1996 is Dusan Janousek overleden.