Mario Radice


Mario Radice is in 1898 in Como (Italië) geboren. Hij wordt beschouwd als een belangrijke Italiaanse abstracte kunstenaar en zijn werken zijn herkenbaar door de pure en harmonische geometrische vormen in warme kleuren.
Samen met o.a. Aldo Galli en Carla Badiali behoorde hij tot de groep met de naam "astrattisti comaschi", een verwijzing naar de vroege Europese ervaringen van de abstracte kunst.
Hij was gefascineerd door de rationalistische architectuur en was een van de eerste Italiaanse kunstenaars die brak met de traditie van figuratieve kunst om aansluiting in de rest van Europa te vinden met andere kunstenaars van abstracte kunst.
Hij werkte nauw samen met de belangrijkste Italiaanse rationalistische architecten (Terragni, Lingeri, Sartoris en Cattaneo) en bereikte tussen 1933 en 1936 zijn hoogtepunt van internationale populariteit met abstracte muurschilderingen voor de beroemde Casa del Fascio van Como (Italië). Een meesterwerk van gemeentelijke bouw door Guiseppe Terragni voor de fascistische partij. Uiteindelijk werden de door hem gemaakte muurschilderingen aan het eind van de 2e Wereldoorlog vernietigd, maar fotografische documentatie bestaat nog steeds.
Zijn werken werden 9 keer getoond in de Biennale van Venetie, van 1940 tot 1979. Kortgeleden (2007) zijn een aantal van zijn werken opgenomen in 2 grote exposities in het Koninklijk Paleis in Milaan. Zijn werk is te vinden in de permanente collecties van de vele musea voor moderne kunst, o.a. in Milaan, Turijn en Rome.
In 1987 is Mario Radice overleden.

 

 

 

 

 

Torra, zeefdruk, 18x28, € 49,95